Primul aspect este acela al duratei și oboselii acumulate. Procesul va fi unul de durată (de la 3 luni la mai mult de un an) și va pune la grea încercare nervii. Spunea cineva: dacă vezi pe stradă un om vorbind singur, ori își face casă, ori e nebun.
O construcție nouă aduce cu sine un stres suplimentar destul de mare, așa că pregătiți-vă și încercați să priviți toate probleme viitoare cu mult calm. Cel mai bine este să angajați pe cât posibil profesioniști, aceștia ferindu-vă cât de cât de stres.
Al doilea aspect cu care vă veți confrunta este cel al mentalității românești, și anume faptul că majoritatea persoanelor implicate va încerca să scoată de la tine cât mai mulți bani în schimbul unor servicii proaste. Încercați să negociați cât mai mult și pe cât posibil să apelați numai la firme ce activează în acest domeniu.
Dacă alegeți Optim Est Construct ca proiectant și constructor, vă vom oferi consultanța necesară pentru a parcurge toți pașii de mai jos. De asemenea, vă vom facilita majoritatea operațiunilor, în special cele birocratice prin intermediul asistenților noștri care se vor ocupa de pregătirea dosarului și obținerea tuturor documentelor necesare.
O primă etapă extrem de importantă este reprezentată de o documentare intensă. În această etapă casa dumneavoastră începe să fie conturată. Vă puteți sfătui cu apropiații, dar și cu specialiști în domeniu astfel încât la final rezultatul să fie cel dorit. Printre aspectele asupra cărora trebuie să vă îndreptați atenția se numără:
În această fază se identifică și se alege modelul de casă cel mai potrivit conform preferințelor și gusturilor dumneavoastră. Pentru cei mai conservatori care-și doresc o casă plină de rafinament și eleganță, casa în stil clasic este cea mai bună alegere, în timp pentru cei mai nonconformiști și dornici în permanență de nou, o alegere potrivită este casa în stil modern. Pentru cei care doresc o casă care să-i deconecteze de la zgomotul și agitația orașului, casele în stil tradițional sau cele în stil rustic vă stau la dispoziție. În funcție de modelul de casă pentru care ați optat se alege și regimul de înălțime: Parter, Mansardă, Etaj etc..
Dacă după aprige dezbateri ați ajuns într-un final la alegerea unui model de casă potrivit pentru dumneavoastră urmează să optați, în funcție de acesta, dar și de alți factori pentru tipul de structură ce va fi utilizat.
Din acest punct de vedere se identifică trei situații: casă cu structură din cărămidă – cea mai utilizată, casă cu structură metalică și casă cu structură din lemn.
Cum ziceam, această decizie depinde de mai mulți factori. Spre exemplu, pentru o casă cu locuire permanentă se alege, de obicei, o structură din cărămidă sau metalică, în timp ce pentru o casă de vacanță se optează adesea pentru o structură din lemn.
În ceea ce privește alegerea materialelor potrivite, urmează un lung șir de dezbateri și analize. Sfatul nostru este să vă sfătuiți cu specialiști în domeniu (arhitecți, ingineri proiectanți, ingineri executanți), nu cu prieteni sau vecini care poate nu au nicio competență în construcții. Nu le neglijați sfaturile, unele dintre ele s-ar putea să vă fie de folos, dar nu le luați ca definitive până nu vă consultați cu specialiștii.
O altă sugestie este să nu faceți rabat de la calitate chiar dacă prețul va fi puțin mai ridicat. În același timp, țineți cont și de faptul că nu tot ce este scump este neapărat și de calitate și invers.
După ce v-ați făcut temele și sunteți gata să faceți primul pas real în vederea construirii noii dumneavoastră case este momentul să faceți primul pas real. Acesta este proiectarea casei însă nu proiectarea în sine este procesul care durează cel mai mult, ci obținerea documentelor necesare.
Cel mai important document pe care trebuie să îl obțineți înainte de a începe proiectarea este Certificatul de Urbanism. Acesta se eliberează de către biroul de Urbanism al primăriei localității în aria căreia se află terenul pe care va fi amplasată construcția. Informațiile specificate în Certificatul de Urbanism țin de poziția viitoarei construcții, regimul de înălțime al construcției, cota de înălțime la cornișă etc..
Pentru eliberarea Certificatului de Urbanism se achită o taxă care depinde de mărimea suprafeței de construire, dar și de zona în care veți construi – urbană sau rurală.
În această etapă dorințele dumneavoastră sunt așezate pe hârtie cu ajutorul unei echipe formate din arhitect, inginer pentru partea de structură și inginer pentru partea de instalații. Partea de proiectare are ca finalitate planurile de arhitectură, planurile de rezistență, planurile de instalații toate acestea fiind obținute după efectuarea unor calcule specializate. De asemenea, în proiect se vor regăsi memorii tehnice, documentația economică, documentația tehnologică etc.
În sfârșit ați obținut toate actele necesare pentru a construi. Acum urmează execuția care tehnic presupune punerea în operă a proiectului tehnic – executarea lucrărilor de construcție. Totul începe cu organizarea de șantier și apoi se desfășoară în 3 etape denumite popular ”la roșu”, ”la gri” și ”la cheie” (sau ”la gata).
Etapele construcției la roșu se succed în următoarea ordine: realizarea fundației și a elevației, urmată de realizarea centurii și turnarea plăcii peste parter. Se construiește apoi suprastructura: zidurile, stâlpii, centurile și șarpanta. Casa la roșu se finalizează odată cu realizarea șarpantei.
Casa la gri beneficiază față de casa la roșu de realizarea completă a acoperișului prin montarea învelitorii și realizarea sistemului de termoizolare. De asemenea, se completează cu montarea tâmplăriei exterioare și realizarea instalațiilor.
În această etapă se aplică finisajele, atât cele exterioare cât și cele interioare. Pe lângă finisajele normale, tot în această fază punem și ușile de interior. După finalizarea acestei faze urmează utilarea și mobilarea casei.
Dacă sunteți dispuși să treceți prin deranjul generat de construirea unei case – care se va întinde pe un an, atunci veți face o alegere mult mai bună decât dacă ați cumpăra un imobil gata făcut. Nu mai punem la socoteală faptul că dumneavoastră decideți cum va fi compartimentată casa și că anumite procese le puteți realiza în regie proprie.
Str. Pârâul Bejan, nr. 6
Slănic Moldova, jud. Bacău
office.optimestconstruct@gmail.com
(+4) 0741 321 110
(+4) 0741 436 193
(+4) 0757 634 533
Luni — 10:00 – 17:00
Marți – Vineri — 9:00 – 17:00
Sâmbătă — închis
Duminică — închis
Drumul cel mai scurt către locuința dorită!
Toate drepturile sunt rezervate © 2024 – Optim Est Construct – Politica de confidentialitate